sâmbătă, 20, iulie, 2024
17.2 C
România

Dreptul de ședere în Germania

Citește și

Pentru intrarea în Germania pentru un cetățean UE este necesară o carte de identitate valabilă (pașaport sau carte de identitate). Intrarea precum șederea pentru o durată de până la 3 luni nu implică condiții sau premise.

Vă puteți bucura de dreptul de ședere de peste 3 luni dacă:

 • sunteți angajat sau lucrați ca persoană independentă
 • faceți o formare profesională 
 • sunteți în căutarea unui loc de muncă
 • nu lucrați dar aveți mijloace de existență proprii și asigurare de sănătate (valabil și pentru studenți)
 • ați staționat minim 5 ani în Germania în mod regulat (drept de ședere pentru o perioadă lungă)

TRANSFERUL DOMICILIULUI ÎN GERMANIA

Dacă vă mutați domiciliul în Germania trebuie – fiind în interiorul țării – să vă înregistrați în termen de 2 săptămâni după mutare la Direcția de Evidență a Populației din localitatea dvs. din Germania. În acest sens aveți nevoie de o „confirmare de locuință“ de la proprietarul dvs.Astfel proprietarul confirmă mutarea.

La înregistrare trebuie să prezentați pentru toate persoanele care se mută cărțile de identitate sau pașapoartele.Direcția de Evidență a Populației competentă transmite apoi datele necesare către Autoritatea Competentă pentru Străini.

Autoritatea Competentă pentru Străini presupune că există condițiile pentru dreptul de liberă circulație și ședere al cetățenilor UE. Aceasta poate solicita în conformitate cu directiva privind libera circulație să se dovedească îndeplinirea condițiilor. Se poate solicita prezentarea anumitor documente.

ȘEDEREA MEMBRILOR FAMILIEI

Membrii familiei, care însoțesc sau care se alătură unui cetățean UE, persoană cu drept de liberă circulație, au dreptul la libera circulație. Acest drept se aplică indiferent de naționalitatea membrului familiei, și de cetățenii din țări terțe.

Următorii membrii ai familiei pot să vină în Germania sau să se mute cu dvs. beneficiind de dreptul la libera circulație al cetățenilor UE:

 • soții
 • partenerii de viață înregistrați
 • proprii copii sau nepoți ai cetățenilor UE, soților sau partenerilor care sunt mai tineri de 21 de ani
 • proprii copii sau nepoți, care sunt mai tineri de 21 de ani, precum și rudele pe linie directă (părinți, bunici, etc.), dacă cetățeanul UE, soțul acestuia sau partenerul de viață vă întrețin

Ca dovadă a dreptului de liberă circulație și de ședere al unui membru al familie, Autoritatea Competentă pentru Străini emite unui membru al familiei dintr-un stat terț un ”card de ședere”. Acesta trebuie înmânat în termen de 6 luni și este de regulă valabil timp de 5 ani.

ȘEDEREA PERSOANELOR APROPIATE

Persoanele care sunt apropiate cetățenilor UE pot solicita un drept de ședere ca persoană apropiată de la Autoritatea Competentă pentru Străini.

Acest lucru este valabil pentru persoanele care nu sunt cetățeni UE sau membrii ai familiei cu drept de liberă circulație. Sunt de regulă cetățeni din state terțe. Acest lucru permite reunificarea dacă există o relație familială sau consensuală stabilă și strânsă cu un cetățean.

Autoritatea Competentă pentru Străini decide cu privire la cerere pe baza unei examinări detaliate a condițiilor personale. Dacă este necesară șederea persoanei apropiate luând în considerare relația lor cu cetățeanu UE precum și alte puncte de vedere.

Pe lângă o carte de identitate valabilă (pașaport sau carte de identitate), Autoritatea Competentă pentru Străini poate solicita o dovadă cu privire la relația (familiară) cu cetățeanul UE cu drept de liberă circulație.

DREPTUL DE ȘEDERE PERMANENTĂ

Cetățenii UE care au staționat pe teritoriul federal timp de 5 ani în mod constant primesc un drept de ședere permanentă. Acest lucru înseamnă că dreptul de ședere există indiferent de existența condițiilor la dreptul la libera circulație. 

La cererea Autorității Competente pentru Străini, cetățenilor UE li se va emite un certificat care va atesta dreptul la ședere permanentă.

Dacă nu sunteți cetățean UE, vi se va emite în termen de 6 luni de la solicitarea cererii un card permanent de ședere.

În cazuri speciale, cetățenii UE au dreptul la șederea permanentă înainte de expirarea celor 5 ani.

Acestea pot fi următoarele situații:

 • renunțarea la profesie în cazul unei vârste de peste 65 de ani
 • pensionarea anticipată, incapacitatea completă de muncă în cazul unui accident de muncă și a unei boli profesionale

Mai multe informații referitoare la acest subiect veți găsi aici.

Pe blog-ul nostru veți găsi toate informațiile de care aveți nevoie în cazul în care va-ți gândit să încercați lucrul în Germania. Noi ne vom ocupa mereu sa vă oferim articole interesante și potrivite pentru dumneavoastră. De asemenea, vă putem ajuta cu recuperarea taxelor în cazul în care ați muncit în Germania sau încă o faceți.

Noi vă stăm la dispoziție la:

 • numărul de telefon:  +40 369 805 805
 • Whatsapp: 0771 441 296
 • e-mail: office@migro.ro

Descărcați aplicația noastră MIGRO.RO! Mai rapid, mai avantajos. Fii întotdeauna la curent!

Articole Recente