sâmbătă, 20, iulie, 2024
18.3 C
România

Află cele mai utile informații despre fondurile europene nerambursabile

Citește și

Începând din anul 2007, de când este membră a Uniunii Europene, România este una dintre țările care poate beneficia de fonduri nerambursabile pentru diverse investiții. Bugetul alocat țării noastre poate fi utilizat prin diverse programe de finanțare, cu ajutorul cărora se pot crea noi locuri de muncă, iar investițiile sunt încurajate. Pentru a putea beneficia de fondurile oferite prin cadrul programului Horizon 2020, cei interesați ar trebui să apeleze la consultanță fonduri europene, prin intermediul acesteia reușind să acceseze aceste fonduri nerambursabile și să primească asistență pentru implementarea proiectelor aprobate.

Cine poate beneficia de fonduri europene?

Exista mai multe categorii de beneficiari pentru aceste fonduri europene nerambursabile, printre acestea putându-se specifica:

 • Fermierii
 • Tinerii
 • Cercetătorii
 • ONG-urile
 • Întreprinderile mici și mijlocii( cu 50-250 de angajați)
 • Microîntreprinderile
 • Organismele publice locale, regionale sau naționale

În foarte puține cazuri, beneficiarii pot opta pentru fonduri europene cu 100% nerambursabilitate, căci de cele mai multe ori, este necesar să se contribuie cu resurse proprii sau prin intermediul unui credit bancar. De asemenea, este important de menționat faptul că o investiție nu se mai poate recupera.

Cum se poate aplica pentru fonduri europene?

De îndată ce s-a luat decizia de a apela la fonduri europene, este necesar ca beneficiarul să găsească programul potrivit, pentru a putea crea planul de investiții. De foarte multe ori, există un număr foarte mare de solicitanți pentru același program, ceea ce face ca proiectul realizat să fie redactat perfect, în conformitate cu toate cerințele din ghid.

Pentru a se aproba un anumit proiect, este necesar ca dosarul și planul solicitantului să treacă printr-o evaluare și analiză amănunțită a cererii de finanțare, iar în cazul în care acesta este aprobat, va fi semnat contractul de finanțare, iar planul prezentat în proiect va trebui implementat exact așa cum a fost menționat în proiect.

Datorită celor de mai sus, este recomandat ca încă de la început, solicitantul să apeleze la serviciile unei firme de consultanță pentru fonduri europene, căci aceștia sunt cei mai în măsură să întocmească toate documentele și să îndeplinească cerințele necesare aprobării.

Cum se poate primi finanțare?

Există cinci fonduri europene mari prin intermediul cărora se poate solicita finanțare, mai exact:

 • FEDR( Fondul european de dezvoltare regională)

Prin intermediul acestui fond se urmărește consolidarea coeziunii economice și sociale, astfel încât să fie eliminate toate dezechilibrele între diferitele regiuni ale spațiului intracomunitar. Printre domeniile vizate se pot enumera: creșterea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii, cercetarea și inovarea, dezvoltarea urbană și regională.

 • FSE( Fondul social european)

Prin intermediul acestui fond se dorește crearea și asigurarea unor locuri de muncă și a unor oportunități profesionale pentru cetățenii Uniunii Europene.

 • FC( Fondul de coeziune)

Prin intermediul acestui fond se dorește finanțarea proiectelor din diverse domenii precum infrastructura, transport, energie sau mediu.

 • FDAR( Fondul de dezvoltare agricolă și rurală)

Acest fond are ca scop finanțarea proiectelor ce vor duce la dezvoltarea economică și socială a spațiului rural.

 • FEMP( Fondul european maritim și de pescuit).

Acest fond are ca scop finanțarea proiectelor din domeniul pescuitului și afacerilor maritime.

Articole Recente